Setas como Fuentes de Compuestos Bioactivos
Resumen
Kashina S., Flores Villavicencio L.L., Balleza M., Barbosa Sabanero G., Tsutsumi V. Sabanero M.*
Resumen.
Se analizaron dos cepas de F. velutipes una de la vida libre y otra de colección y sus extractos acuosos. A pesar
de diferente origen, las cepas presentaron similar macro-morfología. Los extractos demostraron el efecto
inmunoestimulante in vitro. Se propone el uso del micelio de F. velutipes y/o su extracto acuoso como
nutracéuticos.
Abstract.
Two strains of F. velutipes (a free life and from a collection) and their aqueous extracts were analyzed. Despite
the different origin, both strains had similar macro-morphology. Extracts demonstrated the in vitro immunestimulatory
effect. F. velutipes mycelium and / or its aqueous extract is propose as nutraceuticals.
Referencias
DuBois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J. K., Rebers, P. A. and Smith, F. (1956) Colorimetric Method for
Determination of Sugars and Related Substances. Anal. Chem. 28:350–356
Falch, B., Espevik, T., Ryan, L. and Stokke, B. (2000). The cytokine stimulating activity of (1→3)-beta-
D-glucans is dependent on the triple helix conformation. Carbohydr. Res. 329: 587-596.
Ikekawa, T. (2005). Cancer risk reduction by intake of mushrooms and clinical studies on EEM. Int. J.
Med. Mushrooms 7:347
Ko, J., Hsu, C., Lin, R., Kao, C. and Lin, J. (1995) A New Fungal Immunomodulatory Protein, FIP-fve
Isolated from the Edible Mushroom, Flammulina velutipes and its Complete Amino Acid Sequence. European
J. of Biochem. 228:244–249
Lin, S., Chen,Y., Yu, H., Barseghyan, G., Asatiani, M., Wasser, S. and Mau., J. (2013) Comparative
Study of Contents of Several Bioactive Components in Fruiting Bodies and Mycelia of Culinary-Medicinal
Mushrooms. Int. J. Med. Mushrooms 15: 315–323
Lindequist, U., Niedermeyer. T. and Jülich W.D. (2005) The Pharmacological Potential of Mushrooms.
eCAM 2:285–299
Ng, T. and Wang, H. (2004) Flammin and velin: new ribosome inactivating polypeptides from the
mushroom Flammulina velutipes. Peptides 25: 929–933
Smiderle, F., Carbonero, E., Mellinger, G., Sassaki, G., Gorin, P. and Iacomini, M. (2006). Structural
characterization of a polysaccharide and a β-glucan isolated from the edible mushroom Flammulina velutipes.
Phytochemistry 69: 2189–2196
Smiderle, F., Carbonero, E., Mellinger, G., Sassaki, G., Gorin, P. and Iacomini, M. (2008).
Characterization of a heterogalactan: Some nutritional values of the edible mushroom Flammulina velutipes.
Food Chem. 108: 329–333
Suárez, Arango, C. and Jeannette, Nieto, I. (2013) Cultivo biotecnológico de macrohongos comestibles:
una alternativa en la obtención de nutracéuticos. Rev Iberoam Micol. 30:1–8
Vannucci, L., Krizan, J., Sima, P., Stanheev, D., Caja, F., Rajsiglova, L. Horak, V. and Saieh, M.
(2013). Immunostimulatory properties and antitumor activities of glucans (Review) Int. J. of Oncology 43: 357-
Wang, H. and Ng, T. (2000) Flammulin: A novel ribosome- inactivating protein from fruiting bodies of
the winter mushroom Flammulina velutipes. Biochemistry and Cell Biology 78: 699-702
Zhang, A., Xiao, N., Deng, Y., He, P. and Sun, P. (2012) Purification and structural investigation of a
water-soluble polysaccharide from Flammulina velutipes. Carbohydr. Polym. 87: 2279– 2283
Zhang, Z., Lv, G., He, W., Shi, L., Pan, H. and Fan, L. (2013) Effects of extraction methods on the
antioxidant activities of polysaccharides obtained from Flammulina velutipes. Carbohydrate Polymers 98:
–1531
Enlaces refback
- No hay ningún enlace refback.
Naturaleza y Tecnología, revista electrónica de la División de Ciencias Naturales y Exactas del campus Guanajuato, Universidad de Guanajuato. En ella se reciben para su revisión y arbitraje, artículos originales de investigación, artículos de revisión sobre temas actuales de investigación, así como ensayos sobre diversas temáticas del mundo científico y académico en las áreas de la química, matemáticas, ingeniería, astronomía, biología y farmacia, dentro del ámbito que comprenden las ciencias naturales y exactas, siendo requerido que no hayan sido publicadas o en proceso de publicación en otras revistas. Cuenta también con un Facebook de notas científicas de actualidad como apoyo a la actividad académica de la comunidad universitaria y para conocimiento del público en general como parte de un programa de divulgación científica y tecnológica.
.